TANAMAN SAYURAN

Text Box: Apa itu sayur?
Sayur adalah bagian tanaman yang dimakan bukan sebagai makan pencuci mulut, pada umumnya dimasak dahulu (kecuali dimakan untuk lalab) dan dimakan bersama makanan pokok dan lauk-pauk lainnya.Definisi tanaman sayuran dan buah-buahan tahunan
Tanaman sayuran tahunan
Yang dimaksud adalah tanaman sumber vitamin, garam mineral dan lain-lain yang didapati daripada bagian tanaman seperti daun atau buah, berumur lebih dari satu tahun serta berbentuk pohon. 
Tanaman buah-buahan tahunan
Yang dimaksud adalah tanaman sumber vitamin, garam mineral dan lain-lain yang diperolehi daripada bagian tanaman berupa buah dan merupakan tanaman tahunan, umumnya dapat diperolehi tanpa dimasak lebih dahulu.
Jenis tanaman buah-buahan tahunan dikelompokkan dalam 3 jenis yaitu:
Jenis tanaman buah-buahan yang tidak berumpun dan dituai sekaligus. Kelompok buah-buahan ini biasanya berbuah mengikut musim. Meskipun kriteria ini digolongkan dalam tanaman sekaligus, keadaannya di kebun tidaklah berlaku secara mutlak seperti di atas, sebab waktu ditanam masih ada buah yang belum masak atau sebagian buah telah dipetik sebelumnya kerana buah masak lebih awal. Keluarnya bunga yang relatif serentak merupakan dasar penggolongan ini. Contoh: mangga, manggis, rambutan dan duku/langsat.
Jenis tanaman buah-buahan yang tidak berumpun dan dituai berulangkali/lebih dari satu kali dalam satu musim/tahun. Dituai terus-menerus satu tahun. Contoh: betik, jambu, belimbing, nangka. Dituai terus-menerus satu musim. Contoh: alpukat, durian, epal, dan jambu air.

Jenis tanaman buah-buahan yang berumpun dan dituai terus-menerus. Contoh : salak, nenas, dan pisang.

Sumber asal :
http://derryariadi.blogspot.com/2009/05/definisi-tanaman-sayuran-dan-buah_18.html

NATURAL SELF

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS TUN HUSSEIN ONN,

BATU PAHAT, JOHOR

PERHATIAN!!!

Sila layari laman web ini dengan menggunakan google chrome untuk mendapatkan kualiti yang terbaik.

KEMAHIRAN HIDUP